de wereld
home info publicaties zoeken

Trefwoord: de wereld


Basistekst bij het trefwoord


Status: mogelijks later nog bijwerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2009-11-09   




De wereld

Wat is de wereld?

We zien dat de wereld van een baby er totaal anders uitziet dan de wereld van een topvoetballer. En die wereld ziet er dan weer totaal anders uit dan de wereld van een kunstenaar. En zo kunnen we doorgaan. Toch enkele opsommen: de zakenvrouw, de drugverslaafde, het uitgehuwde kindermeisje, de president-miljardair, de priesteres, ...
Wat is nu de wereld? Dé wereld bestaat niet, blijkbaar heeft iedereen zijn eigen wereld.

Wat zit er dan in deze wereld, ieder zijn wereld? Het antwoord is verrassend eenvoudig: in de wereld zit er wat we erin gestopt hebben. De wereld heeft iets van een container, waar van alles en nog wat in gestopt of in gegooid wordt.
Wie of wat heeft deze container gevuld? Het denken. Het denken van het individu bepaald hoe zijn of haar wereld eruit ziet. M.a.w. iedereen creëert zijn of haar eigen wereld.
Wat creëert het denken nog? Objectiviteit. De wereld wordt meestal aanzien als iets objectiefs. Voor wie zich beperkt tot het materiële leven is dit ook zo.

Jezus had een eigen visie op "de wereld".
Zo staat er in het Thomasevangelie * (logion 56):

Jezus heeft gezegd:
Wie de wereld heeft gekend
heeft een lijk gevonden
en wie een lijk heeft gevonden
de wereld is hem niet waardig.

Het woord "wereld" komt vrij vaak voor in het Thomasevangelie.

In feite is de wereld een concept, of zelfs een soort bouwdoos, waar van alles en nog wat ingestopt wordt. Nog een stap verder: iedereen creëert zijn eigen wereld.
De wereld is een concept dat past in de lijn van het denken en het ego.

De wereld is al een even grote - en eigenaardige - spiegel als het ego. Een verschil is dat de wereld de anderen spiegelt, terwijl het ego de duisternissen (1) (de kleine kantjes) van de eigen persoon spiegelt.

We zien eerst de fouten van de anderen en daarna pas de eigen fouten. In die zin heeft de wereld een functie, die vooral ligt in het tonen van het eigen ego en het "collectieve ego" van een groep.


(1) Waarom worden alleen duisternissen weerspiegeld? Omdat het licht er gewoon doorheen gaat. Vandaar dat het om een eigenaardige spiegel gaat. Het licht wordt - naar mijn mening - niet via spiegeling waargenomen, maar rechtstreeks, via het hart.







Printvriendelijk